Para activar a navegación con son seleccione o texto.
O Entroido de Viana do Bolo, que goza dunha recoñecida fama, é un dos máis antigos, orixinais e tradicionais dos que se celebran en Galicia.
Varios son os elementos diferenciadores do noso Entroido, que o fan único: boteiros, lardeiros, folión, mula, disputas e fariña.
Os preparativos do Entroido comezan ao rematar o Nadal, cos ensaios e a preparación de disfraces e carrozas. Durante este período previo ao Entroido, os veciños e veciñas de Viana do Bolo e dos pobos do redor organízanse para saír tocar o “Folión” polas rúas do seu pobo ou dos pobos veciños onde son recibidos cos brazos abertos.
O Folión está formado por un grupo de veciños/as que, tocando instrumentos tradicionais como bombos e aixadas percorren as rúas do seu pobo ou dos pobos veciños. Cada folión ten un ritmo particular que varía segundo o pobo do que proceda.
Xoves de Compadres:
Marca o inicio do Entroido, celebrándose dous xoves antes do Domingo de Entroido, coñecido en Viana do Bolo como o “Domingo Gordo”.
O xoves de compadres da comezo a botada fariña, podendo botala soamente os homes sobre as mulleres. Pola noite celébrase unha gran folionada e cena de Compadres, dando lugar a multitude de ceas ás que só asisten os homes. Dende as primeiras horas deste xoves colga, dun mástil situado na Praza Maior de Viana do Bolo, a figura do “lardeiro”, un boneco con forma de home e estrutura de ferro que espera ao xoves seguinte a compañía da súa lardeira.
Xoves de Comadres:
Chegado o xoves anterior ao Domingo de Entroido ou Domingo Gordo, a Lardeira é colgada a carón do Lardeiro para gozar do Entroido e presidilo durante toda a súa duración.
Durante este día as mulleres botan fariña aos homes, tocan o folión e os restaurantes e bodegas da vila atópanse repletos de ceas formadas exclusivamente por mulleres.
Venres e Sábado de Entroido:
As noites do Venres e Sábado de Entroido Viana acolle a multitude de folións chegados dos pobos limítrofes e moitos visitantes e turistas chegan a Viana a gozar da súa orixinal festa. Centos de bombos e aixadas marcan os ritmos para dar comezo a unha gran noite de fariña que durará ata altas horas da madrugada. Os folións son acompañados por multitude de disfraces e unha gran fariñada na que homes e mulleres participan Toda a festa se celebra en torno á Praza Maior presidida polo Lardeiro y a Lardeira colgados días antes.
Domingo Gordo:
É un dos días grandes do Entroido vianés. Desde 1970 vense celebrando neste día a afamada “Festa da Androlla”. Esta festa gastronómica é unha das máis antigas de Galiza e congrega cada ano a máis de 3.000 persoas que se reúnen para degustar os produtos típicos da zona. A androlla é o embutido máis típico da gastronomía vianesa e o prato principal do menú que se degusta este día.
Durante esta xornada tamén ten lugar un gran desfile de folións, boteiros (figura máis representativa do Entroido Vianés), disfraces e carrozas… O desfile realízase ao longo da mañá do Domingo para, ao rematar, ensalzar os praceres culinarios de la comarca.
O BOTEIRO
O Boteiro é o personaxe máis importante e representativa do noso Entroido.
O Boteiro danza sen parar, e abre paso ao Folión, marcándolle a ruta que debe seguir polas rúas do pobo.
O seu aspecto (de gran colorido e vistosidade), a súa enorme pantalla, os seus brincos e piruetas, etc fan que esta figura non pase desapercibida, convirtíndose no protagonista indiscutible do noso Entroido.
O Boteiro leva unha máscara tallada en madeira e unha pantalla de alambre e cartón forrada de tiras de papel de cores (pode chegar a pesar uns 7 kilos) . o traxe conta cun cinto forrado con esquilas que, co seu ruído marcan a chegada dos boteiros. A camisa está elaborada con tiras de tela de diferentes cores fruncidas e cosidas a man. Ademais, o Boteiro leva nunha das súas mans un largo pau ou estaca de madeira chamado “monca”
A elaboración do traxe e máscara do Boteiro é completamente artesanal, polo que se requiren varios meses para realizalo.
Luns de Entroido:
Este día, dedicado aos máis pequenos, desfila polas rúas de Viana un folión composto por nenos e nenas disfrazados. Ao rematar o folión, organízanse xogos, desfile de disfraces, e unha chocolatada popular para rematar con esta xornada infantil
Martes de entroido:
Con sabor a despedida comeza, xa de mañá a soar o folión, facendo desta xornada unha das máis festivas e divertidas de todo o Entroido.
Ás 11:30 da noite todo o pobo se reúne na Praza Maior, tocando o folión xa que, a medianoite, os lardeiros que estiveron contemplando o entroido dende o alto da Praza Maior arderán, marcando o final deste período festivo. Unha atmosfera máxica envolve a vila de Viana.
Os bombos e aixadas, aproveitan os últimos momentos de fariña e folión. Unha vez convertidos os lardeiros en cinza, enmudecen os folións e a fariña deixa de correr. Cun sentimento agridoce despídese ao folión ata o próximo ano, e comeza unha gran verbena onde terá lugar o tradicional concurso de disfraces.
Mércores de Cinza:
Marca o final do Entroido e o inicio da Cuaresma.
En horario de tarde iníciase o “Enterro da Sardiña”, unha procesión polas rúas da vila que está presidida pola figura dunha sardiña xigante que posteriormente será queimada. A xornada culmina cunha sardiñada popular organizada polos veciños e veciñas do Cabo da Vila (o barrio máis antigo de Viana).
.
Entroido Viana do Bolo
Entroido Viana do Bolo
Entroido Viana do Bolo
Entroido Viana do Bolo
Entroido Viana do Bolo
Entroido Viana do Bolo
Entroido Viana do Bolo
Entroido Viana do Bolo
Entroido Viana do Bolo
Cartaz festa da androlla 2020
Cartaz entroido 2020
Descargas
O Entroido de Viana do Bolo, que goza dunha recoñecida fama, é un dos máis antigos, orixinais e tradicionais dos que se celebran en Galicia.
Varios son os elementos diferenciadores do noso Entroido, que o fan único: boteiros, lardeiros, folión, mula, disputas e fariña.
Os preparativos do Entroido comezan ao rematar o Nadal, cos ensaios e a preparación de disfraces e carrozas. Durante este período previo ao Entroido, os veciños e veciñas de Viana do Bolo e dos pobos do redor organízanse para saír tocar o “Folión” polas rúas do seu pobo ou dos pobos veciños onde son recibidos cos brazos abertos.
O Folión está formado por un grupo de veciños/as que, tocando instrumentos tradicionais como bombos e aixadas percorren as rúas do seu pobo ou dos pobos veciños. Cada folión ten un ritmo particular que varía segundo o pobo do que proceda.
Xoves de Compadres:
Marca o inicio do Entroido, celebrándose dous xoves antes do Domingo de Entroido, coñecido en Viana do Bolo como o “Domingo Gordo”.
O xoves de compadres da comezo a botada fariña, podendo botala soamente os homes sobre as mulleres. Pola noite celébrase unha gran folionada e cena de Compadres, dando lugar a multitude de ceas ás que só asisten os homes. Dende as primeiras horas deste xoves colga, dun mástil situado na Praza Maior de Viana do Bolo, a figura do “lardeiro”, un boneco con forma de home e estrutura de ferro que espera ao xoves seguinte a compañía da súa lardeira.
Xoves de Comadres:
Chegado o xoves anterior ao Domingo de Entroido ou Domingo Gordo, a Lardeira é colgada a carón do Lardeiro para gozar do Entroido e presidilo durante toda a súa duración.
Durante este día as mulleres botan fariña aos homes, tocan o folión e os restaurantes e bodegas da vila atópanse repletos de ceas formadas exclusivamente por mulleres.
Venres e Sábado de Entroido:
As noites do Venres e Sábado de Entroido Viana acolle a multitude de folións chegados dos pobos limítrofes e moitos visitantes e turistas chegan a Viana a gozar da súa orixinal festa. Centos de bombos e aixadas marcan os ritmos para dar comezo a unha gran noite de fariña que durará ata altas horas da madrugada. Os folións son acompañados por multitude de disfraces e unha gran fariñada na que homes e mulleres participan Toda a festa se celebra en torno á Praza Maior presidida polo Lardeiro y a Lardeira colgados días antes.
Domingo Gordo:
É un dos días grandes do Entroido vianés. Desde 1970 vense celebrando neste día a afamada “Festa da Androlla”. Esta festa gastronómica é unha das máis antigas de Galiza e congrega cada ano a máis de 3.000 persoas que se reúnen para degustar os produtos típicos da zona. A androlla é o embutido máis típico da gastronomía vianesa e o prato principal do menú que se degusta este día.
Durante esta xornada tamén ten lugar un gran desfile de folións, boteiros (figura máis representativa do Entroido Vianés), disfraces e carrozas… O desfile realízase ao longo da mañá do Domingo para, ao rematar, ensalzar os praceres culinarios de la comarca.
O BOTEIRO
O Boteiro é o personaxe máis importante e representativa do noso Entroido.
O Boteiro danza sen parar, e abre paso ao Folión, marcándolle a ruta que debe seguir polas rúas do pobo.
O seu aspecto (de gran colorido e vistosidade), a súa enorme pantalla, os seus brincos e piruetas, etc fan que esta figura non pase desapercibida, convirtíndose no protagonista indiscutible do noso Entroido.
O Boteiro leva unha máscara tallada en madeira e unha pantalla de alambre e cartón forrada de tiras de papel de cores (pode chegar a pesar uns 7 kilos) . o traxe conta cun cinto forrado con esquilas que, co seu ruído marcan a chegada dos boteiros. A camisa está elaborada con tiras de tela de diferentes cores fruncidas e cosidas a man. Ademais, o Boteiro leva nunha das súas mans un largo pau ou estaca de madeira chamado “monca”
A elaboración do traxe e máscara do Boteiro é completamente artesanal, polo que se requiren varios meses para realizalo.
Luns de Entroido:
Este día, dedicado aos máis pequenos, desfila polas rúas de Viana un folión composto por nenos e nenas disfrazados. Ao rematar o folión, organízanse xogos, desfile de disfraces, e unha chocolatada popular para rematar con esta xornada infantil
Martes de entroido:
Con sabor a despedida comeza, xa de mañá a soar o folión, facendo desta xornada unha das máis festivas e divertidas de todo o Entroido.
Ás 11:30 da noite todo o pobo se reúne na Praza Maior, tocando o folión xa que, a medianoite, os lardeiros que estiveron contemplando o entroido dende o alto da Praza Maior arderán, marcando o final deste período festivo. Unha atmosfera máxica envolve a vila de Viana.
Os bombos e aixadas, aproveitan os últimos momentos de fariña e folión. Unha vez convertidos os lardeiros en cinza, enmudecen os folións e a fariña deixa de correr. Cun sentimento agridoce despídese ao folión ata o próximo ano, e comeza unha gran verbena onde terá lugar o tradicional concurso de disfraces.
Mércores de Cinza:
Marca o final do Entroido e o inicio da Cuaresma.
En horario de tarde iníciase o “Enterro da Sardiña”, unha procesión polas rúas da vila que está presidida pola figura dunha sardiña xigante que posteriormente será queimada. A xornada culmina cunha sardiñada popular organizada polos veciños e veciñas do Cabo da Vila (o barrio máis antigo de Viana).